- Borstelen en kammen

- Plukken 

- Effileren

- Scheren 

- Ontwollen

- Ontklitten

- Wassen en drogen

- Algemenen       Hygiëne/verzorging 


 

 

 

 

Borstelen en kammen:

 

Voor een goede verzorging van de vacht en doorbloeding van de huid is borstelen en kammen heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat het meeste vuil wordt verwijderd, de talg wordt verdeeld over de gehele lengte van de haren en de vacht niet gaat klitten. Afhankelijk van de lengte van de vacht moet je minstens één keer per week kammen. Hoe kun je het beste kammen?  Begin onderaan een pootje en werk zo door naar boven en naar voren toe. Houd met één hand de vacht open zodat je op de huid kunt kijken en kam met de andere hand de vacht laagje voor laagje uit. 

 

 

 

Plukken:

 

Als de vacht plukrijp is worden de stugge dekharen met de hand of een trimmesje plukje voor plukje eruit geplukt. De oude dekharen zitten los in het haarzakje, plukken doet dus geen pijn. Het is zelfs zo als een plukvacht niet regelmatig word geplukt, er irritaties kunnen ontstaan en in het ergste geval huidontstekingen.

 

 

 

Effileren:

 

Het uitdunnen van de vacht heet effileren. Een lange vacht kan ook worden ingekort met een effileerschaar, dit geeft een natuurlijker resultaat dan als er met een rechte schaar wordt geknipt.

 

 

 

Knippen:

 

Bij een knipbehandeling wordt de vacht van de hond met een schaar ingekort en in model gebracht. Dit kan op twee manieren, met een rechte schaar en met een effileerschaar.

 Een rechte schaar heeft twee dichte bladen en hiermee wordt het haar echt afgeknipt.

 Een effileerschaar heeft een soort van tandjes en daarmee wordt de vacht uitgedund en ingekort. 

 

 

 

Scheren:

 

Met een tondeuse kan de vacht ingekort worden vanaf ± 2 mm. tot ± 13 mm. Voor een strak effect wordt er tegen de haargroeirichting in geschoren en voor een natuurlijk effect met de haargroeirichting mee. 

 

 

 

Ontwollen:

 

Met speciale kammen word de vacht er letterlijk uit gewold. Dit gebeurt bij honden met een dubbele vacht. Deze honden hebben tijdens de rui zo veel onderwol dat ze een handje worden geholpen om door de rui heen te komen.

Uw hond gaat glimmen en ziet er na het bad prachtig uit. En nog belangrijker (voor u) "een stuk minder haren in huis".

 

 

 

Ontklitten:

 

Is het klitvrij maken van de vacht. Dit is meestal nodig bij de lang behaarde rassen. Meeste honden hebben wel eens een klitje in de vacht BV onder de oksels. Alle klitten worden verwijderd, mits de vacht niet te veel geklit of geheel vervilt is, dit is dieren mishandeling. Deze vacht zal worden geschoren en een advies mbt de verzorging van de vacht wordt gegeven aan de eigenaar. 

 

 

 

Wassen en drogen:

 

Bijna alle honden worden bij mij in de salon gewassen. Vuil haar werkt niet prettig en is slecht voor het materiaal. De hond wordt gewassen in een speciaal hondenbad. Dit bad is voor alle rassen geschikt. Afhankelijk van de hond kies ik een hondenshampoo die geschikt is voor uw hond. Eventuele huidallergiën kunt u voor de behandeling met mij bespreken. Ook hiervoor heb ik passende shampoo's of u kunt uw eigen shampoo meegeven.

 

Nadat de hond gewassen is, droog ik hem/haar af met een handdoek. Hierna blaas ik met een waterblazer het meeste water uit de vacht. Als de hond "handdoekdroog" is droog ik de hond verder op de trimtafel met een föhn tot deze helemaal droog is.

 

 

 

Algemenen Hygiëne/verzorging

 

- De nagels van honden die veel op een zachte ondergrond lopen slijten niet voldoende en dienen geknipt te worden. Bij iedere hond worden de nagels bekeken en indien nodig geknipt. Ook eventuele aanwezige hubertusklauwtjes en 5e teennagels worden geknipt. 

 

- Anaal klieren worden indien nodig tijdens het wassen leeg gedrukt.

 

- Oren worden gereinigd met oorcleaner en bij de rassen waarbij het nodig is worden overtollige haren uit het oor verwijderd.

 

- Vlooien en parasieten worden indien aanwezig bestreden en advies wordt gegeven over eventueel voortzetten van de bestrijding hiervan.