- Borstelen en kammen

- Plukken 

- Effileren

- Scheren 

- Ontwollen

- Ontklitten

- Wassen en drogen

- Algemenen       Hygiëne/verzorging 


 

 

 

 

Borstelen en kammen:

 

Voor een goede verzorging van de vacht en doorbloeding van de huid is borstelen en kammen heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat het meeste vuil wordt verwijderd, de talg wordt verdeeld over de gehele lengte van de haren en de vacht niet gaat klitten. Afhankelijk van de lengte van de vacht moet je minstens één keer per week kammen. Hoe kun je het beste kammen?  Begin onderaan een pootje en werk zo door naar boven en naar voren toe. Houd met één hand de vacht open zodat je op de huid kunt kijken en kam met de andere hand de vacht laagje voor laagje uit. 

 

 

 

Plukken:

 

Als de vacht plukrijp is worden de stugge dekharen met de hand of een trimmesje plukje voor plukje eruit geplukt. De oude dekharen zitten los in het haarzakje, plukken doet dus geen pijn. Het is zelfs zo als een plukvacht niet regelmatig word geplukt, er irritaties kunnen ontstaan en in het ergste geval huidontstekingen.

 

 

 

Effileren:

 

Het uitdunnen van de vacht heet effileren. Een lange vacht kan ook worden ingekort met een effileerschaar, dit geeft een natuurlijker resultaat dan als er met een rechte schaar wordt geknipt.

 

 

 

Knippen:

 

Bij een knipbehandeling wordt de vacht van de hond met een schaar ingekort en in model gebracht. Dit kan op twee manieren, met een rechte schaar en met een effileerschaar.

 Een rechte schaar heeft twee dichte bladen en hiermee wordt het haar echt afgeknipt.

 Een effileerschaar heeft een soort van tandjes en daarmee wordt de vacht uitgedund en ingekort. 

 

 

 

Scheren:

 

Met een tondeuse kan de vacht ingekort worden vanaf ± 2 mm. tot ± 13 mm. Voor een strak effect wordt er tegen de haargroeirichting in geschoren en voor een natuurlijk effect met de haargroeirichting mee. 

 

 

 

Ontwollen:

 

Met speciale kammen word de vacht er letterlijk uit gewold. Dit gebeurt bij honden met een dubbele vacht. Deze honden hebben tijdens de rui zo veel onderwol dat ze een handje worden geholpen om door de rui heen te komen.

Uw hond gaat glimmen en ziet er na het bad prachtig uit. En nog belangrijker (voor u) "een stuk minder haren in huis".

 

 

 

Ontklitten:

 

Is het klitvrij maken van de vacht. Dit is meestal nodig bij de lang behaarde rassen. Meeste honden hebben wel eens een klitje in de vacht BV onder de oksels. Alle klitten worden verwijderd, mits de vacht niet te veel geklit of geheel vervilt is, dit is dieren mishandeling. Deze vacht zal worden geschoren en een advies mbt de verzorging van de vacht wordt gegeven aan de eigenaar. 

 

 

 

Wassen en drogen:

 

Bijna alle honden worden bij mij in de salon gewassen. Vuil haar werkt niet prettig en is slecht voor het materiaal. De hond wordt gewassen in een speciaal hondenbad. Dit bad is voor alle rassen geschikt. Afhankelijk van de hond kies ik een hondenshampoo die geschikt is voor uw hond. Eventuele huidallergiën kunt u voor de behandeling met mij bespreken. Ook hiervoor heb ik passende shampoo's of u kunt uw eigen shampoo meegeven.

 

Nadat de hond gewassen is, droog ik hem/haar af met een handdoek. Hierna blaas ik met een waterblazer het meeste water uit de vacht. Als de hond "handdoekdroog" is droog ik de hond verder op de trimtafel met een föhn tot deze helemaal droog is.

 

 

 

Algemenen Hygiëne/verzorging

 

- De nagels van honden die veel op een zachte ondergrond lopen slijten niet voldoende en dienen geknipt te worden. Bij iedere hond worden de nagels bekeken en indien nodig geknipt. Ook eventuele aanwezige hubertusklauwtjes en 5e teennagels worden geknipt. 

 

- Anaal klieren worden indien nodig tijdens het wassen leeg gedrukt.

 

- Oren worden gereinigd met oorcleaner en bij de rassen waarbij het nodig is worden overtollige haren uit het oor verwijderd.

 

- Vlooien en parasieten worden indien aanwezig bestreden en advies wordt gegeven over eventueel voortzetten van de bestrijding hiervan.

 

Kortharige Rassen

(korte, dicht tegen het lichaam harde vacht met ondervacht)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek, Wassen, Borstelen,verhaar behandeling.) De kortharige vacht is een korte “ dubbele vacht “ Doorgaans hebben ze 2x per jaar een ruiperiode (voorjaar en najaar) dan laat dus de ondervacht en een deel van de dekvacht los Het kan soms langdurig aanhouden. De gladharige vacht heeft geen intensieve verzorging nodig, maar het zijn wel vachten die zo goed als 365 dagen per jaar verharen. Er lijkt nooit een eind aan te komen. De trimsalon kan dan een uitkomst bieden, we behandelen deze vachten door de haren een half uur los te weken en daarna worden de losgeweekte haren met een professionele blazer er uit geblaast goed gewassen (met proffesionele shampoo en conditioner) en droog föhnen.

Labrador Retriever, Basset Hound, Beagle, Bull Mastiff, Boeren fox, Rottweiler, Fox Terrier gladharig, Bloedhond, Australian Catle Dog, Engelse Foxhound, Amerikaanse Foxhound, Parson Russel Terrier, Mopshond, Chesapeake Bay Retriever, Mechelse Herder, Pointer, Vizsla, Manchester Terrier, Bull Terrier, Chihuahua (kort haar), Boston Terrier, Bull Dog, Franse Bull Dog, Dalmatische Hond, Dwerg Pincher, Bull Terriër, Duitse Dog, Staffordshire Bull terrier, Weimaraner, Basenji, Greyhound, Teckel (gladhaar), Rhodesian Ridgeback, Whippet, Boxer, Dobberman. Duitse Staander (korthaar)

Combinatie vachten

(Combinatie van lange zijdeachtige zachte vacht en op sommige delen van het lichaam een korte vacht met een korte gladde vacht)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek: Borstelen / Kammen Uitdunnen, soms gedeeltelijk handmatig plukkenen wassen en droog föhnen) In de rui periode hebben deze vachten veel ondervacht die los komt. Ze hebben dat 2x per jaar in het voorjaar en het najaar. De ondervacht moet er helemaal uitgeborsteld worden. Als dat er allemaal uit is wordt de hond lekker gewassen met onze professionele shampoo’s en conditioners. Dan wordt de hond droog geblazen waardoor er nog meer losgelaten haar uit de vacht komt. Helemaal droog geblazen kunnen we de hond via de rasstandaard gaan nawerken, dat gebeurt door te effileren van de vacht (uitdunnen en / of inkorten van de vacht) Bij het inkorten van de vacht gebruiken we een effileerschaar waardoor het haar en het model van de hond er natuurlijker uit komen te zien. Bij het uitdunnen van de vacht gebruiken we ook een effileerschaar en hierdoor komt de vacht er strakker en gladder uit te zien. Sommige van hier onder genoemde rassen worden ook gedeeltelijk geplukt op de rug. Als de hond klaar is ziet hij er vaak verrassend jonger uit.

Dubbele vachten en Zware vachten

(combinatie van rechte en korte vacht tot middelmatige lengte met een dikke overvloedige zachte ondervacht)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek:  Borstelen / Kammen, Onklitten / Ontwollen, Wassen, Droog Föhnen) Dit zijn vachten die veel verzorging vragen.Het is een “dubbele vacht “ daar wordt mee bedoeld dat ze een “ wollige ondervacht “hebben een ruige, of weelderige boven vacht. Als deze honden gaan verharen, verharen zo ook echt goed. Er komen dan (vooral bij de grote honden) handen vol onderwol uit de vacht, ze hebben dat 1 a 2x maal per jaar (teven vaak 2x per jaar, reuen vaak 1x per jaar) (castraten hebben vaak een nog meer overvloedige vach ) Dit zijn ook vachten die goed bijgehouden moeten worden met borstelen en kammen anders krijgen ze veel klitten of de vacht kan gaan “vervilten “ Voor shows is vaak wel de hond met ondervacht gewenst. Maar voor de gezeldschapshond is het vaak praktischer om de overtollige vacht te verwijderen. Wat kan de honden salon uw hond bieden:Door uw hond goed te borstelen kunnen we veel loszittende ondervacht “wol “ verwijderen We halen de eventuele klitten uit de vacht.Daarna wordt de hond met professionele hondenshampoo en conditioner gewassen, en droog geföhnd waardoor er nog meer loszittende haren verwijderd worden. Dit is vooral in de zomer ontzettend prettig voor de honden, Voor het ontklitten en ontwollen van de vacht gebruiken wij speciale borstels “ Les Poochs Borstels “ deze borstels zijn mider belastend voor zowel mens als dieren zorgen voor een goed vachtbehoud

Akita Inu, Alaskan Malamut, Siberische Husky, Samojeed, Anatolische Herdershond, Noorse Elandhond, Duitse Keeshond, Pyrenese Berghond, Kuvasz, Leonberger, Sint-Bernhard ( ruwharig ), Chow-Chow, Collie ( ruwharig ), Duitse Herder, Welsh Corgi ( Pembroke ), Welsh Corgi ( Cardigan ), Finse Keeshond, Schipperke. Japanse Keeshond, Keeshond, Pomeranian ( dwergkees hond ), Newfoundlander, Shiba Inu

Langharige Vachten

(Lange vacht over het gehele lichaam)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek: Borstelen / Kammen en bij veel van deze hondenrassen Scheren, Knippen, effileren ( inkorten van de vacht ) Deze vachten verharen niet op dezelfde manier als kortharige rassen. Toch verliezen ze wel haar en als dat niet wordt verwijderd (tenminste een paar keer per jaar) gaat de vacht klitten en vervilten castraten en sterlisaten hebben vaak een overvloedige vacht. Deze vachten zijn wel goed bij te houden, maar vragen wel om intensieve verzorging door dagelijks of minstens 4x per week te borstelen en te kammen om klitten te voorkomen. Als de vacht gaat vervilten is er maar één oplossing en dat is kaal scheren van de hond zodat de huid weer adem kan halen. Bij showhonden moeten deze vachten ook lang blijven en in goede conditie zijn, een showvacht moet om de c.a. 7 a 10 dagen uitgespoeld worden en behandeld worden met olie of conditioner en goed uitgekamd worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten. Bij gezelschap honden vergt dat vaak teveel werk en deze hondjes kunnen er leuk geknipt of geschoren worden ze noemen dat Puppy model dat kan door middel van scheren (op iedere gewenste lengte) of door het effileren (inkorten) van de vacht met een effileerschaar. Er is dan veel minder onderhoud aan de vacht dus een uitstekend alternatief en de hondjes zien er vaak ontzettend leuk uit.

Zacht krullend of Golvend haar

(Vachten met zachte krullen of golvend haar met continu groeiende ondervacht)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek:  Scheren en/ of Knippen,  Wassen, Droog föhnen, Borstelen / Kammen) Deze vachten hebben zachte krullen of golvend haar,met een continu doorgroeiende ondervacht waardoor dit vachten zijn die om een intensieve verzorging vragen. Ze moeten dan ook bijna dagelijks geborsteld worden om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen. Deze vachttypes staan vaak om de 6 tot 8 weken op de trimtafel. Bij het wassen van deze vachten gebruiken wij een professionele shampoo en conditioners om de vacht zacht en goed door kambaar te houden en ze te kunnen ontkrullen voordat ze geknipt gaan worden. Bij veel onder genoemde rassen worden allemaal met de hand geknipt in het model van de rasstandaard of naar uw eigen wensen

Plukvachten

(stugge bovenvacht met een zachte dichte ondervacht)

 

Vacht behandeling in de salon (Trimtechniek: Plukken of Strippen van de vacht) Bouviers, Schnauzers en de meeste Terriër rassen en alle overige ruwharige rassen worden geplukt. Dat betekend dat het bovenste dode haar laag worden geplukt met de hand of met een trim mes, zo dat de nieuwe vacht weer ruimte krijgt om zicht te ontwikkelen.Bij het plukken wordt dus de bovenste haar laag verwijderd en de onderste haar laag (ondervacht) blijft staan. Als u dit niet zou doen heeft u een groot risico dat de hond jeukklachten zal krijgen, en dus zal gaan bijten en krabben aan de vacht, en u dus bij de dierenarts terecht komt. De meeste plukvachten zijn 2x per jaar plukrijp, Dat betekend dat ze in de rui zijn en dus de bovenste haar laag er af gehaald moet worden.Het plukken van de vacht doet absoluut geen zeer, de honden vinden het vaak ontzettend fijn als ze ontdaan worden van de hinderlijke, jeukende vacht. De techniek plukken wordt dus voornamelijk gebruikt op ruwharige en ruigharige honden maar wordt ook vaak toegepast bij andere rassen met bijvoorbeeld een gelaagde vacht, ook al hebben ze een zachte bovenvacht 

Airedale Terrier, Australische Terrier, Border Terrier, Cairn Terrier, Fox Terrier (ruw haar), Dandie Dinmont Terrier, Ierse Terrier, Lakeland Terrier, Schnauzer ( dwerg en middenslag ), Norfolk Terrier, Norwich Terrier, Laekense Herder, Parson Russel Terrier, Schotse Terrier, Sealyham Terrier, Welsh Terrier, West Highland White Terrier, Affenpincher, Griffon Belge, Spinone Italiano, Teckel (ruw haar), Petit Basset Griffon Vendéen, Otterhound.